In Brussel wordt vooralsnog over het uitstel gedebatteerd op ambassadeursniveau. Het is onzeker of de lidstaten er vandaag uitkomen, het kan ook wel maandag of dinsdag worden.

Wat de zaak compliceert is dat Frankrijk het liefst een kort uitstel voorstaat, bijvoorbeeld tot medio november. Daar komt in de Britse politiek de kwestie nog bij of er vervroegde parlementaire verkiezingen moeten worden gehouden en wanneer dan wel.

De Britse premier, Boris Johnson, wil deze verkiezingen houden op 12 december. Voor een besluit hierover heeft hij een tweederde meerderheid in het parlement nodig. De grootste oppositiepartij, Labour, heeft laten weten deze datum onaanvaardbaar te vinden. De partij denkt eerder aan komend voorjaar, als de Brexit eenmaal zal zijn afgewikkeld.

Frans geduld is op

In de EU zijn de meningen verdeeld. Duitsland wil Brexit eventueel tot 31 januari uitstellen, of zoveel eerder als het scheidingsakkoord is geratificeerd door alle lidstaten. De Franse positie is ingewikkelder, want president Emmanuel Macron wil eerst wel eens weten hoe het debat in het Lagerhuis over de datum van de nieuwe verkiezingen zal aflopen.

Tot dusver heeft Parijs steeds ingestemd met verlenging van de Brexit-termijn met telkens drie maanden, maar het Franse geduld met de uittreding begint op te raken. Brexit leidt volgens Macron en diens regering maar af van andere fundamentele vraagstukken waarmee de Unie zich dringend moet gaan bezighouden.

In het VK is nu ook wel duidelijk geworden dat 31 oktober onhaalbaar is als uittredingsdatum. Het Lagerhuis heeft, met succes, meer tijd geëist voor de bestudering van het volledige concept-akkoord dat Johnson sloot met Brussel.

Van partijen in het Lagerhuis zijn daarop ook amendementen te verwachten, bijvoorbeeld over de grensregeling rondom het Ierse eiland. Dit alles is in de komende week onmogelijk af te ronden. Ook Johnson zelf heeft nu toegegeven dat de ‘do or die’-optie van eind oktober niet meer zal worden gehaald.

Richard Branson: niks Brexit

De topman-eigenaar van luchtvaartmaatschappij Virgin, Richard Branson, ventileerde deze week de gedachte dat van heel Brexit niets terecht zal komen. Branson is voorstander van een nieuw referendum, waarmee hij zich aansluit bij een pleidooi van Labour. Hij vermoedt dat bij zo’n nieuw plebisciet de meeste Britten, inclusief de Noord-Ieren, tegen een afscheiding van de EU stemmen.

Bedrijven die veel handel met het VK drijven, zouden het best met Branson eens kunnen zijn, maar doen er goed aan zich gewoon in te stellen op extra douanecontroles, nieuwe invoer- en uitvoertarieven en misschien in de aanvang chaotische toestanden bij bijvoorbeeld ferryterminals, waarop ze zich in het algemeen al veel langer hebben voorbereid. Branson is nu eenmaal geen Johnson.