Het Britse Lagerhuis heeft weliswaar het Brexit-voorstel van premier Boris Johnson in beginsel aangenomen, maar meer tijd gevraagd voor zorgvuldige bestudering en besluitvorming over alle elementen. Johnson heeft uiteindelijk, tegen zijn zin, ingestemd met een regeling waarover nu het parlement feitelijk de agenda voert.

De situatie rondom Brexit blijft onoverzichtelijk. Dat het VK niet per 31 oktober, zonder scheidingsakkoord, de EU verlaat, is nu wel duidelijk. Hoe lang het uitstel duurt, is dat nog niet. Johnson stuurt aan op nieuwe algemene verkiezingen, die dan voor Kerst zouden moeten plaatsvinden.

Positie Noord-Ierland

Voor vervoerders en exporteurs naar het VK is van belang dat ze in elk geval hun zendingen elektronisch aanmelden bij de ferrymaatschappijen in de havens en zich ook aanmelden bij het havensysteem Portbase. De meesten van hen zullen dat al hebben gedaan in het begin van het jaar, toen er nog van werd uitgegaan dat het VK effectief per 31 maart de Unie zou verlaten.

De ‘deal’ voorziet in een harde buitengrens die EU-lid Ierland, maar ook Noord-Ierland, scheidt van het toekomstige ‘derde land’ VK. Dit ligt in Noord-Ierland gevoelig. Dit landsdeel wordt immers voor een deel (de invoer) afgescheiden van Groot-Brittannië, al blijft het in ruil daarvoor ook aangesloten bij de Europese douane-unie en behoudt het vrijhandel met de Ierse Republiek.