De zogenoemde Toru-robots zijn de laatste acht maanden getest in Erfurt en nu geschikt bevonden voor eenvoudig til- en manoeuvreerwerk. Er worden er twee in Lahr ingezet voor het tillen en verplaatsen van schoenendozen.

De robots worden gebruikt als ondersteuning van medewerkers bij zwaar en ‘niet-ergonomisch’ werk. Ze worden volledig betrouwbaar geacht in een logistieke omgeving.

Tekst loopt door onder foto.

Detectiefouten

Bij de test in Erfurt stonden de robots dikwijls lang stil wegens detectiefouten en een grote rekentijd, maar daarin is grote verbetering gebracht. Hierdoor is hun productiviteit per uur fors verbeterd, al blijven mensen voorlopig wel sneller.

Het bijzondere aan deze Toru-robots is dat ze, anders dan andere robots, ook individuele schoenendozen kunnen tillen. Dat lijkt lichter werk dan het tillen van bijvoorbeeld pallets of kratten, maar het voorkomt dat werknemers diep moeten bukken of op hun tenen moeten staan om een schoendoos uit het schap te halen. Dat laatste is voor mensen fysiek zeer belastend.