In bovengenoemde cijfers gaat het om resultaten volgens gelijkblijvende boekhoudregels. Als nieuwe, gewijzigde IFRS 16-regels zouden worden toegepast, zou het operationeel resultaat voor de eerste helft van 2019 een stuk hoger uitkomen, namelijk op 281 miljoen dollar. Dat zou juist een forse stijging betekenen ten opzichte van vorig jaar, maar dit is dus volledig veroorzaakt door veranderde boekhoudstandaarden.

De omzet van Ceva in de eerste zes maanden van dit jaar kwam uit op 3,514 miljard dollar. Dat was 3,4% lager dan vorig jaar. Deze daling wordt veroorzaakt door negatieve valutaschommelingen. Als deze buiten beschouwing worden gelaten, zou juist sprake zijn van een stijging van 2,5%.

CMA CGM

Het afgelopen halfjaar was het eerste onder de vleugels van CMA CGM. De Franse containerrederij heeft de strategie om zijn aanbod van logistieke diensten uit te breiden en de overname van Ceva is daarin een belangrijke pijler. Na een biedingsstrijd met DSV trokken de Fransen aan het langste eind. Inmiddels is 99,6% van de aandelen in handen van de rederij.

CMA CGM besloot om de boel flink op te schudden bij Ceva. Ten eerste werd het hoofdkantoor verplaatst naar Marseille, waar de rederij zelf ook is gevestigd. Ten tweede werd een nieuwe topman naar voren geschoven. Voormalig APL-baas Nicolas Sartini kwam per 1 juni aan het roer te staan van Ceva, terwijl CMA-topman Rodolphe Saadé eind april aantrad als voorzitter van de board of directors.

Ook het beleid ging op de schop. Zo moet de digitalisering van diverse diensten versnellen, moet het resultaat van de slecht presterende contractlogistiek, vooral in Italië, worden verhoogd en moeten interne processen worden verbeterd.

Financiële doelen

Dit alles moet bijdragen aan het behalen van de financiële doelstellingen die zijn geformuleerd. Zo moet Ceva in 2021 een jaaromzet halen van 9 miljard dollar, tegenover de 7,4 miljard van afgelopen jaar. De ebitda moet stijgen van 380 miljoen dollar naar een bedrag tussen de 470 en 490 miljoen. Ook moeten de nettowinst en vrije kasstroom omhoog.