De tijd van weerstand tegen robots ‘omdat ze onze banen inpikken’ is in de logistieke sector al lang voorbij. Deze banen willen we zelf namelijk al een tijdje niet meer invullen, vandaar dat dit grotendeels gedaan wordt door de moderne gastarbeider uit Polen of Roemenië. Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt hierin een grote rol. Waarom de hele dag dozen op een pallet zetten of producten in een bak stoppen, als je voor een beter salaris een leukere baan kunt vinden?

De verwachting is dat de ontwikkelingen op dit gebied razendsnel zullen gaan. Wereldwijde spelers als Amazon zetten fors in op robotisering. En dat is maar goed ook. Regelmatig verschijnen er in de media kritische verhalen over de werkomstandig­heden waarin sommige dc-medewerkers moeten opereren. Als ze de minimale targets niet halen vliegen ze eruit, ze lopen per dag meer kilometers dan goed voor ze is, krijgen te weinig daglicht, mogen tussendoor niet naar de wc, noem maar op. Als iets ‘onmenselijk’ is volgens de huidige maatstaven, kan het misschien maar beter niet door mensen worden gedaan.

De tijd dat een dc volledig zelfstandig kan draaien zonder menselijke krachten ligt nog ver voor ons, maar de ontwikkelingen kunnen snel gaan. De terugverdientijd van sommige pickrobots ligt inmiddels al op een paar jaar bij een tweeploegendienst (zie pagina 12). In tegenstelling tot de zelfrijdende truck, is de introductie van een pickrobot bijna niet aan regels gebonden. Zolang er maar een veilige werkomgeving blijft voor de mensen die nog wel aanwezig zijn.

Vroeger was het grootste deel van de Nederlandse bevolking werkzaam als boer. Door automatisering zijn we tegenwoordig de tweede grootste voedselproducent ter wereld en werkt nog maar een paar procent van de beroepsbevolking in die sector. Toch is de werkloosheid nog nooit zo laag geweest. Zo zal het ook gaan met robots in het dc. De productie gaat omhoog en het huidige personeel vindt wel weer een nieuwe baan in sectoren waar nog wel mensen nodig zijn. Zoals de zorg. Of als truckchauffeur. Of in de bouw. Totdat de cyclus van automatisering zich ook daar herhaalt. Pas als robots zelfstandig besluiten andere robots te gaan bouwen, moeten we ons misschien zorgen gaan maken. Tot die tijd: go robots!