Hackl (36) neemt het verkeersministerie over van Norbert Hofer, die op zijn beurt de nieuwe partijleider wordt van de rechtse Freiheitliche Partei Österreich, de FPÖ. Deze regeringspartij in het kabinet van de christendemocraat Sebastian Kurz kwam in grote verlegenheid door een filmpje waarin de vorige FPÖ-partijleider, Heinz-Christian Strache, door de mand viel als omkoopbare politicus.

Strache liet zich in 2017 filmen tijdens een onderhoud met een zogenaamd Russische dame, die zich voordeed als de nicht van een Russische oligarch. In dat gesprek, onder meer onthuld door de Süddeutsche Zeitung, liet Strache weten genegen te zijn aan een Russische onderneming opdrachten te zullen vergeven in ruil voor geldelijke bijdragen van deze onderneming aan de FPÖ-partijkas.

‘Zakenkabinet’

Kanselier Kurz zag zich gedwongen de huidige regering te ontbinden toen het nieuws over Strache, zijn vice-kanselier, uitkwam. Kurz heeft nu een soort zakenkabinet opgetuigd, met een viertal vakministers, onder wie Valerie Hackl als verkeersminister. Hackl was tussen 2015 en begin dit jaar lid van de directie van de divisie personenvervoer van Österreichische Bundesbahn (ÖBB), waarna ze als topvrouw overstapte naar Austro Control, de organisatie die onder meer instaat voor de leiding van vluchten in de burgerluchtvaart over Oostenrijks grondgebied.