Een geëmotioneerde May kondigde dit vrijdagochtend aan, staande voor 10 Downing Street, haar ambtswoning in Westminster, Londen. Ze ziet geen kans meer om haar voorstellen voor een geregelde Brexit door het Lagerhuis te loodsen.

Verdeeldheid

Ze zegt één en andermaal te hebben aangestuurd op een compromis, zowel in haar eigen Conservatieve Partij als met de oppositionele Labour Party, maar alleen maar verdere verdeeldheid te hebben ontmoet.

Dat ze niet eerder opstapt, heeft te maken met een staatsbezoek dat de Amerikaanse president, Donald Trump, begin juni aan het Verenigd Koninkrijk brengt. May wil in elk geval voorkomen dat Trump in Londen een regering zonder premier aantreft en alleen maar een kopje thee bij de koningin komt drinken.

Bij de Tories is nu de opvolgingsstrijd in volle hevigheid losgebarsten. Partijcorifeeën Boris Johnsom en Andrea Leadsom hebben zich aan de zijlijn al ruimschoots warmgelopen. In de Britse pers circuleren ook de namen van andere kanshebbers. De bookmakers hebben hun kantoren alweer geopend: er kan een gokje worden gewaagd.

Harde Brexit

Met het vertrek van May, die er in haar toespraakje geen geheim van maakte dat ze zelf eigenlijk weinig met de uittreding van het VK uit de Europese Unie opheeft, staan alle opties nog steeds open. Veel waarnemers verwachten nu dat het op een ‘harde’ Brexit kan uitlopen, omdat het akkoord dat May met de Unie had gesloten al drie keer door een meerderheid van het Lagerhuis is verworpen.

Dat Brussel nog verdere toegevingen zal doen aan de opvolger van May als regeringsleider, is nauwelijks te verwachten. De Brexit vindt uiterlijk eind oktober plaats. Maar met de wisseling aan de top van de Conservatieven is ook een veel eerder afscheid mogelijk.