Volgens een zegsman van ABN AMRO is het de eerste keer dat blockchain op deze wijze in handel wordt ingezet. De verzendingen worden verbonden met het Internet of Things (IoT). Met behulp van kleine chips kan bijvoorbeeld een lading graan met het handelsplatform dat Forcefield heet communiceren. De chips geven allerlei gegevens door, zoals de aankomst van de producten bij tussentijdse stops of het aantal zakken graan dat open is gegaan.

Informatie inzien

De verzamelde informatie is voor alle deelnemers tegelijk te zien via het platform, waar blockchaintechnologie aan ten grondslag ligt. Banken gebruiken de informatie omdat de voorraden als onderpand voor leningen dienen.

Forcefield gaat in de eerste instantie de voorraden van metalen bijhouden. Het platform gaat naar verwachting eind dit jaar in werking en is beschikbaar voor alle partijen die zich bezighouden met verschepingen van producten.

Handelsketen

Karin Kersten, managing director Trade & Commodity Finance bij ABN Amro: ‘Het platform moet de hele handelsketen versterken. De betrokken partijen kunnen profiteren van effectieve beheersing, grotere efficiëntie, transparantie en traceerbaarheid.’

Naast ABN Amro hebben partijen als Accenture, Anglo American, CMST International, Hartree Partners, ING Bank, Macquarie, Mercuria en OCBC Bank hun handtekening gezet onder de intentieverklaring van overeenstemming voor de oprichting van Forcefield. Het systeem richt zich in eerste instantie op geraffineerde metalen, maar wordt daarna uitgebreid naar andere vaste bulkgoederen. Forcefield wordt een open platform dat voor iedereen toegankelijk is. De bedoeling is dat zo veel mogelijk marktpartijen hier mee gaan werken.