De vorige keren dat haar plan in stemming kwam liepen dramatisch af voor May. Het ziet er ook nu niet goed uit. Oppositiepartij Labour wil dat het plan-May ook een douane-unie met de Europese Unie inhoudt. Zo niet, dan zal Labour tegen stemmen.

Douane-unie

Een douane-unie ligt gevoelig in de Lagerhuisfractie van de regerende Conservatieve Partij. Een deel daarvan, onder aanvoering van Boris Johnson, wil liefst alle banden met de Unie verbreken. Johnson heeft desgevraagd ook laten weten dat hij May wil opvolgen.

May besprak de parlementaire toestand in haar partij met de ‘1922 Committee’, de club van ‘backbenchers’ van de Tories in het Lagerhuis. Het zijn er geen 1922 – die zouden samen drie keer het hele House of Commons innemen – maar het getal verwijst naar het jaartal waarin deze commissie werd opgericht.

Knopen tellen

In het gesprek met de commissie van niet-prominente parlementariërs maakte May duidelijk na de volgende stemming over haar met de Europese Commissie overeengekomen Brexit-plan haar knopen te gaan tellen. Als ze deze stemming, in de eerste week van juni, wint, dan zal ze aanblijven. Wordt het opnieuw een zware nederlaag, en daar ziet het wel naar uit, dan zal ze bepalen wanneer ze vroegtijdig het veld ruimt.

Officieel treedt het Verenigd Koninkrijk nu eind oktober uit de Unie. Indien het plan-May voor die tijd niet is aangenomen, dreigt een chaotische exit. Er is dan bijvoorbeeld geen enkele regeling voor het toekomstige grensverkeer tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek; die grens wordt feitelijk een buitengrens. De Britten hebben dan ook nog geen eigen handelsakkoorden met grote handelspartners als de Verenigde Staten, China en Japan.