In de aangenomen motie staat dat de regering wil proberen eenmalig uitstel te regelen tot 30 juni. Dat zou echter alleen zinvol zijn als op uiterlijk 20 maart alsnog een deal is goedgekeurd door het Lagerhuis. Een dag later komen de Europese leiders bijeen, en die willen volgens de Britse regering ongetwijfeld weten wat Londen gaat doen als uitstel wordt verleend.

Brexitdeal

Britse parlementariërs hebben de brexitdeal die May sloot met de EU tot dusver twee keer getorpedeerd: in januari en afgelopen dinsdag. Het Lagerhuis heeft zich echter ook uitgesproken tegen een vertrek zonder afspraken over de scheidingsvoorwaarden. Dat heeft geleid tot een patstelling die volgens May ook tot gevolg kan hebben dat moet worden aangestuurd op veel langer uitstel van de brexit.

Waarnemers denken dat May het schrikbeeld van langer brexituitstel wil gebruiken om brexiteers in haar eigen partij te overtuigen toch voor haar deal te stemmen. Uitstel kan onder meer tot gevolg hebben dat het Verenigd Koninkrijk weer moet meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen van dit jaar.

Geen tweede referendum

Het Britse Lagerhuis heeft zich donderdag ook met grote meerderheid uitgesproken tegen een tweede referendum over de brexit. Dat gebeurde in de aanloop naar de stemming over verlenging van de brexitdeadline.

In het afgewezen amendement stond dat de regering om brexituitstel moest vragen, zodat een nieuwe volksraadpleging kon worden gehouden. Lagerhuisleden verwierpen het met 334 tegen 85 stemmen.

Graadmeter

De stemming was geen goede graadmeter voor de parlementaire steun voor zo’n tweede brexit-referendum. De grootste oppositiepartij Labour steunde het amendement niet en ook de officiële People’s Vote-campagne was tegen, omdat de aandacht uit zou moeten gaan naar de stemming over het verlengen van de brexitdeadline.

Ook mislukte een poging van Lagerhuisleden om de parlementaire agenda te kapen op 20 maart. Dat moest de weg vrijmaken voor een serie stemmingen over brexit-scenario’s om zo te toetsen welke uitkomsten op de meeste steun kunnen rekenen. Dat Benn-amendement is nipt verworpen: met 314 tegen 312 stemmen.