Dat vindt een meederheid in het Lagerhuis. Dinsdag werd in de Britse ‘Tweede Kamer’ het akkoord dat premier Theresa May met de Europese Unie over de Brexit heeft gesloten, door een forse meerderheid verworpen. Maar dit betekent niet dat het parlement in Londen een chaotisch afscheid van de Unie wil riskeren.

Beter akkoord

May vloog afgelopen week overhaast naar Straatsburg om met de Brexit-onderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, te overleggen over een voor het VK beter akkoord. Het ging daarbij vooral om de vraag hoe het grensverkeer tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek in de toekomst wordt geregeld.

Dat overleg leverde wel wat vage concessies van de EU op, maar liep in feite vast. De Unie biedt aan nog jaren vrij grensverkeer op het Ierse eiland te garanderen, maar daarvoor is nodig dat Noord-Ierland (en wellicht het gehele Verenigd Koninkrijk) binnen de Europese douane-unie blijft. Dit was voor een meerderheid van het Lagerhuis onaanvaardbaar. May verloor de stemming dinsdag met per saldo 149 tegenstemmers.

No deal

Wel is duidelijk dat veruit de meeste leden van het Lagerhuis een scheiding zonder overeenkomst (‘no deal’) willen vermijden. Het draaiboek voor een Brexit zonder akkoord heeft Londen overigens al klaarliggen. In dat geval schrapt het land een groot deel van de invoerheffingen voor goederen uit derde landen, maar wordt juist wel een importheffing ingevoerd voor lading uit EU-landen, die na de uittreding immers ook ‘derde landen’ zijn geworden.

Donderdag wordt in het Lagerhuis gestemd over een uitstel van de fatale datum van 29 maart als dag van uittreding. De meeste Britse waarnemers, zoals bij voorbeeld voor de microfoon van de BBC aan het woord gelaten, verwachten dat het tot uitstel komt, misschien voor enkele maanden of zelfs voor enige jaren. Dat zou betekenen dat er voorlopig in het verkeer en de handel met de Britse eilanden voorlopig niets verandert.