Ook in de logistieke sector blijven de innovaties nog achter bij de verwachtingen van een paar jaar geleden. Er worden op kleine schaal pilots gedaan met blockchain, zoals Albert Heijn, het Havenbedrijf Rotterdam, Koopman Logistics, IBM en Maersk, maar een grote doorbraak is vooralsnog uitgebleven. En dat is eigenlijk in alle sectoren nog het geval.

Komende drie jaar

Toch verwacht het management van wereldwijde technologiebedrijven dat de komende drie jaar het gebruik flink zal toenemen. Maar liefst 41% van de respondenten verwacht dat zijn bedrijf de blockchain-technologie in de komende drie jaar in gebruik zal nemen. En 48% verwacht dat de technologie de manier waarop hun bedrijf zaken doet in die periode zal veranderen.

Blockchain is een decentrale opslagmethode van data die voor alle partijen in de keten tegelijkertijd toegankelijk is. De open structuur zorgt ervoor dat transacties sneller en efficiënter uitgevoerd kunnen worden. Echter een onduidelijke business case (24%), technologische complexiteit (14%) en het gebrek aan investeringskapitaal (12%) zijn volgens het rapport de komende drie jaar de grootste uitdagingen om ervoor te zorgen dat de technologie definitief doorbreekt.

Efficiency

Maar zodra die hordes zijn genomen, verwachten de IT-bedrijven vooral voordelen op het gebied van efficiency (23%), productdifferentiatie (12%), kostenbesparingen (9%) en nieuwe verdienmodellen door toenemende data (9%). De grootste invloed van de blockchain-initiatieven zal volgens hen zijn op IoT-processen (27%), handelsplatformen (22%), cyber security (20%) en smart contracts op basis van blockchain (18%).

Het online onderzoek onder technologiebedrijven werd uitgevoerd in december en januari; er waren 740 respondenten, van wie 76% C-level executives, waaronder CEO’s, COO’s, CFO’s, CIO’s en CTO’s.

Lees ook: ‘Blockchain in deel supply chain Albert Heijn bespaart fors per rit’