Zowel de Britse luchtvaartdienst CAA als de Europese tegenhanger EASA hebben recent het zogeheten Design Organisation Approval gegeven voor de productie van de vrachtzeppelin, na een testtraject van bijna twee jaar met het prototype.

Hybrid Air Vehicles

HAV, wat staat voor Hybrid Air Vehicles, verwacht  de eerste Airlander over enkele jaren af te leveren aan de markt. Onduidelijk is nog of al bestellingen voor het luchtschip zijn geplaatst door afnemers. De Airlander werd in 2012 ontwikkeld voor het Amerikaanse leger, maar een jaar later stapte de VS uit het project.

HAV is toen begonnen met de ontwikkeling van een luchtschip voor de particuliere transportmarkt. Daarbij moet vooral in eerste instantie gedacht worden aan de offshore-en bouwsector. HAV heeft ook plannen voor een zwaardere vrachtzeppelin die vooral in het Europees luchttransport kan worden ingezet.