Beide werknemersorganisaties vinden het onacceptabel dat Jumbo een cao heeft afgesloten zonder dat de vakbonden daarbij waren betrokken. Begin mei werd bekend dat een grote meerderheid van de werknemers van Jumbo-distributiecentra had besloten te kiezen voor nieuwe arbeidsvoorwaarden in de vorm van een zogeheten arbeidsvoorwaardenregeling (avr).

De circa drieduizend logistiek medewerkers kregen van hun werkgever de keuze tussen zo’n regeling of de afgelopen cao. De keuze voor de avr was een klap voor de vakbonden. Zij zetten vorig jaar juist in op een nieuwe cao en organiseerden stakingen om hun eisen kracht bij te zetten. Jumbo passeerde met het avr-voorstel vervolgens de bonden.

Staking gebroken

Daarnaast zou het Brabantse bedrijf een staking van medewerkers van distributiecentra in april vorig jaar hebben gebroken. Volgens de bonden werden uitzendkrachten ingezet op locaties waar op dat moment werd gestaakt.

Volgens CNV en FNV wordt de zitting, die 17 december plaatsvindt in Den Bosch, bijgewoond door stakende medewerkers van de Jumbo-dc’s Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden.

Tegenreactie

In een reactie laat Jumbo weten dat de cao wel degelijk is geëindigd. Tijdens de staking vorig jaar zijn daarnaast ‘in alle hectiek in één distributiecentrum acht uitzendkrachten gedurende enkele uren verplaatst naar een andere afdeling’, aldus Jumbo. Het was nooit de bedoeling de staking te breken, aldus de supermarktketen.

‘Maar het is totaal onrealistisch om te denken dat acht uitzendkrachten in één distributiecentrum waar ruim zevenhonderd medewerkers werken, in een paar uur tijd een staking kunnen breken die gedurende langere tijd over meerdere distributiecentra heeft plaatsgevonden.’

Volgens Jumbo is de rol van de bonden uitgespeeld en kunnen zij dat moeilijk accepteren. ‘De cao is een gepasseerd station en komt sowieso niet terug. De rechtszaak gaat daar ook helemaal niet over.’