Samewerking in de keten en slim gebruik van andere modaliteiten kan volgens de logistieke bedrijven een enorme besparing aan CO2 opleveren. Een aantal bedrijven die dat nu al in de praktijk brengt, ontving daarvoor donderdag een Lean & Green-waardering.

Duurzaamheidsdoelen

Volgens directeur Henk van der Wal van Van der Wal Transport (2 Lean & Green Stars) kunnen we geen minuut meer wachten om de duurzaamheidsdoelen een hogere plek te geven in onze strategie.

‘De versnelling kan plaatsvinden door technologische vernieuwing, maar vooral door samenwerking. Een gebrek aan samenwerking in de keten zorgt op dit moment dat de verduurzaming veel minder snel gaat dan zou kunnen. Nederland beseft niet dat 25% van de vrachtwagens op dit moment nog leeg rondrijdt. Druk van boven is nodig om mensen bereid te krijgen om samen te werken, en om dingen ter discussie te stellen die nu als vast worden aangenomen.’

Water

Joop Mijland, directeur van BCTN (3 Lean & Green Stars) gelooft in de ecologische wijze van transport en overslag van containers via water. De terminal Den Bosch is al bijna emissieloos, dankzij de vernieuwende logistieke activiteiten en equipment.

‘Ook hebben we geïnvesteerd in het optimaliseren van containermoves van de kraan en hebben we geïnvesteerd om de efficiency van de bezettingsgraad van de schepen te verhogen, welke in het BCTN-netwerk opereren. Inmiddels is ook de handtekening gezet voor de bouw van twee elektrische barges. Deze gaan varen voor de terminal in Den Bosch.’

Circulair

Ted van Deijck, Head of Supply Chain bij Swinkels Family Brewers (3 Lean & Green Stars) is trots op de duurzaamheid-award: ‘Als organisatie hebben wij een duurzaamheidsdoelstelling om voor 50% circulair te zijn. Logistiek is een belangrijk onderdeel om deze doelstelling te halen. Dat doen we onder meer door de optimalisatie van laadgewicht, slimme transportplanning en multimodale oplossingen.’

Roy van Verseveld, Vos Transport Deventer (Lean & Green 3 Star Certificate): ‘De komende jaren willen we via Lean & Green nog meer de handen ineen slaan om ons samen met andere bedrijven in te zetten voor duurzame logistiek. Mooie voorbeelden hiervan zijn de gezamenlijke ontwikkeling rondom onze binnenlandterminal in de Port of Deventer en de gezamenlijke oproep namens Clean Road Transport aan de fabrikanten, om sneller technologische vernieuwingen door te voeren. Dit initiatief omarm ik volledig en hier zullen we onze naam dan ook aan verbinden.’

Efficiency en duurzaamheid

Chayenne Wiskerke, directeur van Wiskerke Onions (Lean & Green Award): ‘We maken nu gebruik van het Vlissingen concept. Dat betekent dat we nu containers zowel ophalen als inleveren bij Kloosterboer in Vlissingen en vanuit daar direct verschepen. Of de containers gaan via een barge naar Rotterdam en Antwerpen. Dat zorgt voor hergebruik van lege containers, minder congestie en minder vervoer van lucht in lege containers. Kortom; meer efficiency en duurzaamheid.’