57% maakt zich grote zorgen over escalatie van handelsoorlogen en de groeiende onzekerheid vanwege de Brexit. Het risico op een wereldwijde recessie en de uitdaging om bij te blijven met de veranderende wensen van de klant worden beide door 52% van de transportbedrijven als bedreiging gezien.

Wereldwijd transportsysteem

‘Het wereldwijde transportsysteem wordt beïnvloed door alle 7,5 miljard mensen op aarde. Dus het is niet verwonderlijk dat de maatschappelijke vraagstukken ook door de transportsector worden gezien als een uitdaging. Zeker als het gaat om thema’s die de internationale agenda bepalen, zoals geopolitieke en handelsconflicten en het klimaat’, zegt Umberto de Pretto, secretaris-generaal van de IRU.

De transportbedrijven verwachten verder dat technologische ontwikkelingen noodzakelijk zijn voor een toekomstbestendige sector. Ze zijn daarbij zeer optimistisch in hun verwachtingen. Maar liefst 76% verwacht autonome trucks op de weg binnen tien jaar. 29% verwacht zelfs dat dit al realiteit is binnen vijf jaar. Dat leidt volgens hen vooral tot grote voordelen als het gaat om productiviteitsgroei (50%) en het verlagen van kosten (19%).

Barrières

De barrières om nieuwe technologie te omarmen zijn vooral de kosten (71%) en beperkte kennis over de beschikbare technologie (50%). De Pretto: ‘Om de inzet van nieuwe technologie te bevorderen moeten we zaken als digitale documenten, track-and-trace, veiligheid en efficiency op orde hebben. We moeten de lijnen tussen transporteurs, service providers, verladers en overheden kort houden.’