Het nieuwe centrum krijgt een spilfunctie in het realiseren van Jumbo’s groeiambities. Topman Frits van Eerd licht toe: “We blijven sterk groeien en verwachten een verdere toename van het aantal reguliere winkels, Foodmarkten en Jumbo City’s. Daarnaast spelen uitbreiding van het assortiment en de grote vraag naar online winkelmogelijkheden een rol van betekenis. Om deze groei in goede banen te leiden, legt het nieuwe dc in Nieuwegein zich toen op een snellere en efficiëntere toelevering van langer houdbare producten.’

Logistieke hotspot

De locatie Nieuwegein is gekozen op basis van een uitvoerig onderzoek, waarin Jumbo de mogelijkheden van mechanisatie in kaart heeft gebracht. De centrale ligging van de stad en toekomstige uitbreidingsmogelijkheden op bedrijventerrein De Liesbosch wogen zwaar mee.

Volgens burgemeester Frans Backhuijs onderstreept de komst van het Jumbo-dc de aantrekkelijkheid van de Utrechtse stad als belangrijke nationale distributiehotspot. Mede door de centrale ligging en doordat andere logistieke hotspots overvol raken, wijken bedrijven steeds vaker uit naar de regio Nieuwegein.

Automatisering

De van origine Duitse automatiseerder Witron levert een compleet mechanisatiesysteem dat in deze omvang voor Nederland uniek is volgens de supermarktketen. In het nieuwe dc komen volautomatische systemen die pallets naar zogenoemde opslaglocaties verplaatsen. Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld.

De Order Picking Machine zorgt ervoor dat zo’n 75% van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. In het Dynamic Picking Systeem worden kratten met behulp van een Pick by Light systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst. De overige artikelen worden handmatig verzameld.

De grootste voordelen hiervan zijn dat de rolcontainers zo efficiënt mogelijk worden gevuld, waardoor het aantal transportbewegingen vermindert. Daarnaast sluit de volgorde van stapeling van de rolcontainer aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. Zo kunnen de producten eenvoudiger verwerkt worden en zijn ze sneller beschikbaar voor de klant.

Duurzaamheid

De centrale ligging van Nieuwegein zorgt ervoor dat de afstanden naar de winkels en de regionale distributiecentra relatief lager zijn dan momenteel het geval is. Dit draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. De supermarktketen wil voor het nieuwe dc de hoogste Breeam-certificering realiseren.

Om voor dit duurzaamheidskeurmerk in aanmerking te komen, maakt het bedrijf zoveel mogelijk gebruik van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en verlichting. Daarnaast wordt de nieuwbouw voorzien van zonnepanelen en een installatie die zoveel warmte levert, dat geen traditionele verwarming nodig is.