‘Ziekenhuizen en zorginstellingen hebben weinig inzicht in logistieke kosten’, meldt de Vlaamse logistieke branchevereniging VIL. ‘Logistiek is voor zorginstellingen geen kerntaak, maar daarom niet minder belangrijk. De druk op de budgetten, strengere regelgeving en veranderende medische noden van patiënten maken het noodzakelijk om de zorglogistiek anders te organiseren.’

Goederenstromen

De focus van het project ligt op het bundelen van de krachten door ondersteunende logistieke processen en goederenstromen te centraliseren op een (gemeenschappelijk uitgebaat) platform. Het project wil een antwoord bieden op de vraag of en hoe regionale zorglogistieke platformen kunnen bijdragen tot een performantere logistiek en schaalvoordelen.

Ook biedt het project kansen aan dienstverleners om een nieuw scala aan logistieke diensten met toegevoegde waarde te ontwikkelen voor de zorgsector. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Hasselt.

Ook in Nederland worden projecten uitgevoerd om de zorglogistiek te verbeteren. Een voorbeeld is het project ‘Slimme zorglogistiek’ in Overijssel.

Lees ook: Pilot ‘slimme zorglogistiek’ in Overijssel verder uitgebreid