De organisaties hebben een van de bezorgroutes van Huuskes geoptimaliseerd door te werken met gespreide leveringen over de dag in plaats van vaste levertijden in de ochtend. ‘Voor de pilotroute is de besparing 1500 km en 1,6 ton CO2 per jaar. Deze route is een relatief kleine route voor Huuskes, die we kozen om ervaring op te doen’, licht woordvoerder Freek Boele van de Cleantech Regio uit.

Routes optimaliseren

De pilot wordt nu verder uitgebreid door ook andere routes te optimaliseren. De logistiek makelaars verwachten hiermee circa 125.000 kilometer per jaar te kunnen besparen, meldt de provincie Overijssel.

Barend Westhuis, operationeel manager expeditie en logistiek van Huuskes: ‘We leveren alles op het gebied van eten en drinken aan de zorg en bedrijfscatering. We hebben hiervoor vaste levertijden met onze klanten afgesproken. Die zijn nu afgestemd op de ideale route, terwijl voorheen de route om de wensen van de zorginstelling heen gepland werd. De oude afspraken hebben we losgelaten. Dat levert ons een enorme winst op als het gaat om efficiëntie en spitsmijding.’

Nieuwe levertijden

De routeoptimalisatie van Huuskes is alleen mogelijk als de hele keten meewerkt en mee verandert. De zorginstellingen hebben hun interne organisatie afgestemd op de nieuwe levertijden. Soms was dit even puzzelen en zat de oplossing bijvoorbeeld in het uitbreiden van de koelkast-capaciteit of een ander bestelpatroon. ‘Door slimmer samen te werken, kan er veel winst worden behaald’, motiveert Leonie van Driel, logistiek makelaar.

De logistiek makelaars van de provincie Overijssel en Cleantech Regio gaan actief met bedrijven en instellingen in gesprek om te kijken naar mogelijke logistieke verbetermogelijkheden. Het gaat om oplossingen die leiden tot een betere spreiding van goederenvervoer over de dag, duurzamer vervoer (zoals elektrische voertuigen), meer vervoer met minder vrachtwagens en vervoer via water of spoor in plaats van over de weg.