Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. De grootste transactie omvatte 70.250 m2 en werd gerealiseerd door Fetim op de Westpoort in Amsterdam. De vastgoedadviseur noemt het ‘opvallend’ dat de mainportregio’s Haarlemmermeer en Rotterdam vooralsnog de grootste groei in opname in 2018 noteren. Rondom Schiphol is de opname ruim vier keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, rondom de haven van Rotterdam is sprake van een groei van 65%.

Schaarste

Logistieke gebruikers ervaren schaarste aan geschikt bestaand aanbod. Hoewel 7,6 miljoen vierkante meter aangeboden wordt, is veel aanbod sterk verouderd of staat op de verkeerde locatie. Bedrijven zijn genoodzaakt uit te wijken naar nieuwbouw. De vraag naar grootschalig logistiek vastgoed blijft, terwijl grondposities schaarser worden binnen de hotspot regio’s. Een andere uitdaging voor ontwikkelaars en beleggers is dat de bouwkosten momenteel harder stijgen dan de huurprijzen.

Vooralsnog remmen deze factoren de behoefte aan logistiek vastgoed echter niet, verwacht Cushman & Wakefield. Indien de huidige marktontwikkelingen in de tweede helft van 2018 doorzetten komt de opname over heel 2018 uit boven het recordniveau van 2017.