In totaal zag DP DHL drie miljard euro aan beurswaarde in rook opgaan doordat de ‘supply chain’-activiteiten vergeleken met vorig jaar 44% minder winst hadden opgeleverd. Dat leidde tot een afname van het nettowinst van 6,2% naar 631 miljoen euro vergeleken met vorig jaar. De omzet bij de post-expres-en transportgigant nam tevens af en verloor bijna 1% naar 14,75 miljard euro.

Overigens steeg het bedrijfsresultaat (ebit) nog wel met 2,3% in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar naar 905 miljoen euro, maar daar had de financiële markt geen boodschap aan.

Analisten wijzen er op dat DP-DHL vooral het slachtoffer is geworden van te hoge marktverwachtingen dit voorjaar, terwijl al duidelijk was dat directe en indirecte kosten de afgelopen maanden sterk zijn gestegen bij het concern.

Binnen de financiële markt bestaat tevens de vrees dat de scherpe koersdaling van DP-DHL een negatief effect zal hebben op de geslaagde beursgang van concurrent Ceva Logistics in Zwitserland. De koers van de Amerikaanse logistiek dienstverlener lag vorige week met 27,32 Zwitserse frank per aandeel slechts een fractie onder de richtprijs van 4 mei, maar de matige cijfers van DP-DHL kunnen er voor zorgen dat beleggers het aandeel Ceva ook in de verkoop doen.