De sleutel daartoe heet schaalvergroting. De Haliade-X, zoals GE het apparaat heeft gedoopt. krijgt rotorbladen met een lengte van 107 meter, die op het hoogste punt 260 meter boven het water reiken. Ze bestrijken een oppervlakte van 38.000 vierkante meter, wat overeenkomt met ongeveer vijf voetbalvelden.

GE Renewable Energy zegt dat de komende vijf jaar zo’n 400 miljoen dollar in het project wordt geïnvesteerd. De eerste generator-eenheid voor demonstratiedoeleinden zou volgend jaar klaar moeten zijn en in 2021 moet de levering van de recordmolens beginnen. Het Deense LM Wind Power gaat de rotorbladen leveren.

Volgens GE-topman John Flannery levert de Haliade-X 45% meer energie dan de huidige generatie windmolens. Op dit moment zijn de molens van Siemens met negen Megawatt en Vestas met acht Megawatt de grootste op de markt. Volgens Flannery zijn grotere molens goedkoper omdat er per windpark minder eenheden nodig zijn, waardoor uiteindelijk de kostprijs van stroom uit wind omlaag gaat.

De windenergie sector bereidt zich al geruime tijd voor op de komst van een nieuwe generatie molens van meer dan tien Megawatt. Zo is de fabriek van funderingsleverancier Sif op de Maasvlakte al ontworpen op dit soort afmetingen. Ook bouwers van windparken, zoals het Nederlandse Van Oord en het Belgische DEME, brengen de komende jaren installatieschepen in de vaart, die de 10 MW+-molens aan kunnen.

GE heeft niets bekend gemaakt over mogelijke locaties waar de molens geplaatst zouden kunnen worden. Een indicatie lijkt wel dat de ontwerpspecificaties zijn gebaseerd op een typerende situatie op het Duitse deel van de Noordzee.