Producent van logistiek-robots Vanderlande is een samenwerking gestart met de TU Eindhoven. Doel is het ontwikkelen van slimmere robots die kunnen functioneren in een snel veranderende omgeving.

Het project heeft de naam Frontiers in Autonomous Systems Technology (Fast) gekregen, gaat vier jaar duren en heeft een budget van 1,5 miljoen euro. De financiering komt van Vanderlande zelf, van de Eindhovense universiteit en vanuit het topsectorenbeleid.

De initiatiefnemers willen naar eigen zeggen in de komende jaren ‘mobiele robots ontwikkelen, die beschikken over meer flexibiliteit, waardoor ze beter kunnen functioneren in organisaties waar continu veranderingen plaatsvinden’. Dit meldt Vanderlande in een bericht op de eigen website.

De verbeterde techniek moet ervoor zorgen dat de robots kunnen werken in een omgeving die niet afgebakend of gemarkeerd is. De robots zelf zijn ‘slim’, waardoor ze een interpretatie kunnen geven aan datgene wat ze in hun omgeving waarnemen. ‘Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen een pallet, een groep mensen of een vorkheftruck’, aldus Vanderlande.