De 650 werknemers van Vopak Nederland die onder de cao vallen, krijgen er in drie jaar 5% loon bij en hun baan is voor de komende vijf jaar gegarandeerd.


Dat zijn de twee belangrijkste elementen uit een principeakkoord over een nieuwe driejarige cao (van 1 januari 2018 tot 1 januari 2021) tussen de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Havens. De loonsverhoging is exclusief de automatische prijscompensatie, die in alle haven-cao’s is opgenomen.

Het resultaat wordt binnenkort voorgelegd aan de leden. Onderhandelaar Albert van Damme (CNV) spreekt van een ’voorbeeldresultaat’ en Ruud Wennekes (FNV) van ‘een mooie werkgelegenheidsgarantie en prima loonsverhogingen in deze tijd’.

Ook de prestatievergoedingen gaan omhoog. De promotiestappen stijgen van 2,5% naar 5% en de beoordelingsbeloning bij normaal of goed functioneren wordt met een kwart procent opgehoogd tot 2,75%. Daarnaast komt er meer geld beschikbaar voor ‘wend- en weerbaarheid’ van werknemers. Het collectieve budget gaat omhoog van 0,25% naar 0,5% van de loonsom.

Verder zijn er afspraken gemaakt over een ‘toekomstbestendige’ pensioenregeling, met meer keuzemogelijkheden en een premiedaling voor de werknemers van 1%. Tenslotte gaat de bijdrage voor het vakbondswerk omhoog.