Het Belgische staatsinvesteringsfonds BMI maakt gebruik van een postbusconstructie op de Britse Maagdeneilanden voor een groot havenproject in Vietnam.


Belgische media melden vandaag massaal dat de naam van de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering voorkomt in de gelekte Paradise Papers, een enorme hoeveelheid vertrouwelijke documenten die afkomstig zijn van het op Bermuda gevestigde advocatenkantoor Appleby.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft inmiddels aangekondigd dat onderzocht zal worden hoe BMI betrokken is bij de postbusconstructie. Uit de documenten blijkt dat BMI, voor 64% in handen van de staat, al een jaar of twintig gebruikt maakt van de route via de British Virgin Islands (BVI). Op papier is daar het Aziatisch bedrijf InfraAsia Development gevestigd, waarvan BMI aandeelhouder is.

InfraAsia Development is betrokken bij de ontwikkeling van een groot havenproject in het Vietnamese Hai Phong. Dat project geniet in België bijzonder veel aanzien. Onder meer de voormalige premier Jean-Luc Dehaene en Koning Filip, toen nog als kroonprins, brachten een bezoek aan het havencomplex in Noord-Vietnam.