De tachtig gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) worden voortaan op een duurzame manier bevoorraad.


Hiervoor werd dinsdag de zogenoemde logistieke hub officieel in gebruik genomen. Vanaf een locatie aan de rand van de hoofdstad worden de goederen uit vervuilende voertuigen verzameld en overgeladen naar schone, elektrische exemplaren.

De onderwijsinstellingen, die gezamenlijk hun diensten en goederen inkopen, hebben te maken met maar liefst 16.000 leveranciers. Jaarlijks rijden die 90.000 ritten van in totaal 2,8 miljoen kilometer, hebben de scholen berekend. Dat betekent een grote aanslag op het milieu en de drukte in de stad.

De logistieke hub draaide al enige tijd op proef. Door de goederen eerst te verzamelen aan de rand van de stad moet het aantal ritten in de stad flink verminderen. ‘Je hoeft voor wc-papier, pennen en limonade geen drie auto’s de stad in te sturen. We gaan alles eerst effectief bundelen’, vertelt een woordvoerder. De hub richt zich op zo’n 8000 leveranciers van goederen, die goed zijn voor zo’n 30.000 ritten per jaar. Dat aantal moet volgens de onderwijsinstellingen uiteindelijk terug naar zo’n 750 ‘schone’ ritten, ongeveer drie per dag. De eerste leveranciers maken inmiddels al gebruik van het overslagpunt.

Volgens de UvA en de HvA is het bijzonder dat deze hub zonder subsidie van de gemeente draait. Bovendien zijn de kosten niet hoger dan voorheen, verzekeren ze. Collegevoorzitters Huib de Jong (HvA) en Geert ten Dam (UvA) riepen dinsdag alle leveranciers op zich aan te sluiten.