De leden van vakbond CNV hebben ingestemd met een nieuwe cao voor de distributiecentra van Albert Heijn.


Daarmee zijn de afgesproken arbeidsvoorwaarden en loonsverhoging van 3,5% over twee jaar een feit. Volgens Albert Heijn geldt de cao meteen voor alle betreffende medewerkers, ook die geen lid van een bond zijn.

Collega-bond FNV heeft niet getekend. Die gaf onlangs nog aan door te gaan met het opzetten van werkonderbrekingen. FNV eiste meer loonsverhoging en was het er bovendien niet mee eens dat enkele bepalingen uit de vorige cao zouden worden geschrapt.

Albert Heijn hoopt dat FNV zich nog bij de nieuwe cao aansluit. Maar er worden geen gesprekken meer met die bond gevoerd. FNV was volgens de super zelf van de onderhandelingstafel weggelopen. De acties van FNV’ers zouden verder vrij kleinschalig zijn. ‘De bevoorrading van de winkels lijdt er niet onder.’

Ook CNV vindt overigens dat de afgesproken loonsverhoging een ‘tegenvaller’ is. ‘Wij gingen voor meer’, erkent CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Maar in combinatie met andere punten staat hij toch achter het eerder bereikte onderhandelingsresultaat. Zo heeft Albert Heijn ingestemd met een voorstel voor tussenbanen met persoonlijk opleidingsbudget.

Concreet betekent dit dat er voor 150 uitzendfuncties de komende twee jaar 150 banen met een jaarcontract komen, legt Den Heijer uit. Bij goed functioneren wordt dat jaarcontract met drie jaar verlengd. Daarbovenop krijgen deze medewerkers een persoonlijk budget voor scholing van 300 euro per jaar.

De cao voor de distributiecentra heeft betrekking op ongeveer 4500 mensen.