Grondstoffenhandelaar Glencore verhuist de afdeling suikerhandel van Londen naar Rotterdam.


Dit melden de persbureaus Bloomberg en Reuters op basis van bronnen in de markt. De stap valt samen met de pensionering van Glencores global head Sugar Michael Rembaum. Daarnaast krijgt de sector agricultuur een zelfstandiger positie binnen de grondstoffenreus, die verder onder meer handelt in metalen, mineralen, olie en steenkool.

Het Amerikaans-Zwitserse concern verkocht vorig jaar een belang van 50% van de agri-activiteiten voor 3,1 miljard dollar aan het Canadese pensioenfonds PPIB en de Britse investeerder Columbia Investment. Vorige maand voerde Glencore een verkennend gesprek met branchegenoot Bunge over de mogelijkheid van een ‘consensuele bedrijfscombinatie’, maar de laatste meldde dat er niet over een mogelijke bundeling was gesproken.

De verhuizing van de suikerhandel wordt naar verwachting voor het einde van het jaar afgerond. De Londense afdeling telt naar schatting een dozijn suikerhandelaren. Glencore zelf wilde geen commentaar geven.

Het concern verhandelde vorig jaar voor bijna 160 miljard aan producten en heeft, inclusief inhuur, 155.000 mensen op de loonlijst. Aan agrarische producten werd ruim 71 miljoen ton verhandeld.