Een nieuw Nederlandse initiatief onder de naam Stockspots wil de restcapaciteit in het Nederlands logistiek vastgoed beter aan de man brengen.


Volgens één van de initiatiefnemers, Remko Been, staat gemiddeld 10 tot 20% van de loodscapaciteit in Nederland gedurende het jaar leeg. ‘Met name seizoensgebonden producten drukken op lege vierkante meters’, stelt de ondernemer.

Het idee achter Stockspots is volgens hem simpel. ‘Een online marktplaats brengt vraag en aanbod van warehouse-ruimte en de bijbehorende diensten bij elkaar. Flexibiliteit is daarbij het uitgangspunt. Voor zowel de vrager als aanbieder wordt het eenvoudig gemaakt om flexibele opslag in te zetten. Een overzichtelijk managementsysteem in de cloud biedt grip op voorraad, zendingen en de capaciteit.’

Volgens mede-oprichter Coen de Lange schieten deelplatformen als Airbnb als paddenstoelen uit de grond en maken het klanten gemakkelijk om te kiezen voor een flexibele en duurzame oplossing. ‘Is een marktplaats voor on-demand warehousing dan niet de logische stap voor de sector?’

Volgens het tweetal wordt er in de markt enthousiast gereageerd op het initiatief. Onder meer Kennis Transport, Mepavex, Sanders Fritom, Axell Logistics en Partner Logistics hebben al aangegeven gebruik te gaan maken van Stockport. De neutrale douane dienstverlener Gaston Schul wil via het initiatief capaciteit aanbieden voor douane- en accijnsopslag.

Ook de Topsector Logistiek staat achter de plan als duurzame oplossing voor de bestaande logistieke capaciteit in Nederland. Voorraden kunnen op een strategische locatie worden gehouden, dichtbij de eindklant, waardoor onnodige kilometers bespaart worden. ‘Een betere benutting van de loodscapaciteit geeft daarnaast ook een gunstig effect op de markt en daarmee op de strategische warehousepositie van Nederland’, aldus Machteld Leijnse, algemeen directeur van Connekt.

Stockspots werkt de komende maanden aan de praktische inrichting van het platform. Vanaf 1 oktober zullen dan de eerste vierkante meters worden aangeboden aan de markt.