Klaus-Michael Kühne is vandaag 80 jaar geworden. De oer-Hamburger, geschat op een vermogen van 11,9 miljard euro, is vermoedelijk de succesvolste Duitse expediteur.


Een familiebedrijf in de expeditie, gesticht door zijn grootvader en voortgezet door zijn vader, Alfred, bouwde hij uit tot het huidige Kuehne + Nagel. Daarvan was hij al op de leeftijd van nog geen dertig jaar bestuursvoorzitter. In 1969 besloot hij, Hamburger of niet, de hoofdzetel te verplaatsen naar Zwitserland.

De huidige grootaandeelhouder in K+N bleef zelf een man van de Vrije en Handelsstad aan de Elbe. Zo is hij aandeelhouder in voetbalclub HSV, de Hamburgse volksclub die hij aan spelers als Rafael van der Vaart hielp. Naar hem is genoemd de Kühne Logistics University, onlangs onderscheiden als beste hogere opleiding voor aankomende logistici.