Sectororganisatie UPTR heeft François Bellot (MR) een kilo pralines cadeau gedaan. De Belgische minister van mobiliteit nam ze in ontvangst met een elektronische handtekening.


Het gaat volgens de beroepsvereniging van transportbedrijven om één van de eerste transporten in België die via een elektronische vrachtbrief (e-CMR) werd afgehandeld. Het systeem doorloopt sinds april 2016 een driejarige proefperiode. De federale regering wil hiermee de innovatie in de transportsector en in heel de logistieke keten stimuleren.

In het kader van het proefproject heeft de regering al verschillende kandidaturen van software-aanbieders geregistreerd en goedgekeurd. ‘De bedoeling is om het gebruik van papier en vooral papier in de wagens zoveel mogelijk te verminderen’, zegt Michaël Meul, secretaris-generaal bij UPTR. Het systeem maakt gebruik van e-mail. De bestemmeling kan zichzelf en andere mensen, zoals magazijniers of receptiemedewerkers, aanduiden als personen die colli in ontvangst mogen nemen. Opmerkingen kunnen langs dezelfde weg worden gegeven. Alle bestemmelingen en hun gerechtigden zijn opgenomen in een lijst waarover de expediteurs-transporteurs, afzenders en bestemmelingen beschikken.

Ideal Freight, de eerste gebruiker van e-CMR technologie op Belgisch grondgebied, koos voor de software ‘Plan and Ride’ van Transport-IT uit Tubize. Het stond ook in voor de symbolische bezorging van de pralines aan Bellot. Zaakvoerder Alain Adriaens van Ideal Freight: ‘De software genereert vanaf de start van een transportoperatie automatisch de elektronische vrachtbrieven, van de ontvangst van een transportopdracht tot, zodra de levering is gerealiseerd, de afgifte van een factuur.’