De Amerikaanse logistiek dienstverlener CH Robinson zag omzet en winst in het derde kwartaal dalen door hogere truckingkosten en de ondergang van de Koreaanse rederij Hanjin.


De nettowinst daalde daardoor met 7,5% naar 129 miljoen dollar, terwijl de omzet met 2% afnam naar 3,4 miljard dollar.
De netto-omzet (omzet minus de inkoopkosten voor het transport) uit de containeractiviteiten daalde met 3,1% naar 56,5 miljoen dollar, door de hogere tarieven die de containerrederijen na de ondergang van Hanjin in de markt hebben gezet, aldus de expediteur bij de presentatie van de kwartaalcijfers. In september was er sprake van een prijsverhoging van maar liefst 15%, stelt CH Robinson. Deze prijsverhoging kon de expediteur niet geheel doorberekenen aan de klanten.

CH Robinson wijst er verder op dat in het wegvervoer de netto-omzet met 10% daalde naar 310 miljoen dollar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, terwijl bij de divisie intermodal de omzet met 24% afnam door hogere transportkosten. CH Robinson kon de extra kosten voor de subcontractors in dit segment niet doorberekenen aan de verladers omdat er vaak sprake is van langetermijncontracten met de klanten.

CH Robinson zag het luchtvrachtvervoer over het derde kwartaal met bijna 20% sterk stijgen. De omzet uit dit segment bleef desalniettemin onder druk staan met een afname van 1,7% naar twintig miljoen dollar.