Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli groeide vooral de export van transportmiddelen en machines en apparaten. Verder groeide zowel de uitvoer van Nederlands producten als de wederuitvoer. Het volume van de import was in juli 0,5 procent groter dan een jaar eerder, aldus het statistiekbureau vrijdag.

Het overschot op de handelsbalans kwam in juli uit op 4,8 miljard euro. Er werd voor 36,6 miljard euro uitgevoerd, tegen een invoer van 31,7 miljard euro. Nederlandse bedrijven exporteerden in juli vooral meer transportmiddelen, met name schepen. Ook groeide de uitvoer van machines en apparaten aanzienlijk. Al deze goederen waren voornamelijk van Nederlandse makelij.

Het CBS constateert wel, op basis van de Exportradar, dat de omstandigheden voor de export in september minder gunstig zijn dan in juli. In augustus waren de condities voor de export wel beter dan in juli.

De radar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de uitvoer gunstiger of minder gunstig zijn geworden. Vijf indicatoren verslechterden in september, vooral de ontwikkeling van de wisselkoersen. Wel zijn ondernemers minder negatief over hun buitenlandse orders dan een maand eerder.