“De verbreding van de A15 is aanbesteed, dus dat gaat wel door. Maar dat geldt niet voor de Blankenburgtunnel. Die moet nog door de Eerste Kamer. We gaan er vooralsnog echter van uit dat de Blankenburgtunnel niet controversieel wordt verklaard”. Als het parlement dat wel doet, zal het demissionaire kabinet geen finaal besluit aan het parlement vragen.

De gemeente Vlaardingen verwacht dat bij monde van wethouder Cees Oosterom (CDA, onder meer Verkeer) juist wel, meldt RTV Rijnmond. Die meldt verder dat de SP en ‘andere oppositiepartijen’ in de Kamer het project nog deze week controversieel willen laten verklaren.

Voor Vlaardingen is dat een goede ontwikkeling, vindt Oosterom. De gemeente Vlaardingen was altijd al fel tegen de aanleg. Volgens de wethouder is de kans groot dat een eventueel nieuw (links) kabinet een streep door de Blankenburgtunnel haalt.

Volgens SP-Kamerlid Bashir wordt het megaproject nu ook inzet van de verkiezingsstrijd. Hij ziet nieuwe kansen voor het alternatief, de Oranjetunnel bij Hoek van Holland.