President Trump komt binnenkort met plannen naar buiten om de mogelijkheden om naar olie en gas te boren in Amerikaanse kustwateren drastisch te verruimen.


Dat zou moeten leiden tot een enorme impuls voor de Amerikaanse offshoresector en een vergroting van de Amerikaanse olie- en gasproductie. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op bronnen in het regeringskamp van Trump, gaat het om concessies zowel langs de oostelijke als de westelijke kust, in het Arctisch gebied rondom Alaska en in de oostelijke Golf van Mexico.

Verschillende milieugroepen maken zich al op voor een confrontatie. ‘Wij verwachten dat de overheid bijna overal in Amerikaanse kustwateren offshoreboringen zal toestaan, inclusief in Florida en in het Noordpoolgebied. Dat zou de breed gedragen oppositie tegen offshore boren in meer dan 150 gemeenten negeren’, aldus natuurbeschermers van Oceana.

Het American Petroleum Institute wijst gewoontegetrouw op ‘de nationale veiligheid’. Directeur Erik Milito vindt dat er ‘geen gebieden voortijdig van tafel gehaald moeten worden’, en dat en nu beslissingen voor de komende vijftien jaar genomen moeten worden.