Het Noorse Statoil investeert samen met partners zo’n twee miljard euro in het Snorre-veld op de Noordzee, waar al sinds 1992 olie wordt gewonnen.


Daarmee wordt de levensduur van het veld, die oorspronkelijk tot rond 2014 zou duren, opgerekt tot na 2040. Dat moet zo’n 200 miljoen vaten olie extra opleveren, bij de huidige prijzen goed voor een marktwaarde van twaalf miljard dollar.

Volgens projectdirecteur Margareth Øvrum van Statoil leek Snorre Expansion aanvankelijk een marginaal project, maar in samenwerking met partners is het gelukt om de investeringskosten aanmerkelijk te verlagen. Het project moet nog wel door de Noorse regering worden goedgekeurd.

De investering zal naar verwachting zo’n 23.000 manjaren aan werkgelegenheid opleveren en de eerste olie wordt in 2023 verwacht. Statoil is met 33,3% de grootste aandeelhouder in het veld. Andere partners zijn onder meer Petoro AS (30%) en ExxonMobil Noorwegen (17,4%).