Ongeveer 2,5% van de Nederlandse elektriciteitsproductie kwam gisteren uit offshore wind. Daarmee staat Nederland in Europa op de vierde plaats, ruim achter het VK, Duitsland en Denemarken.


Het is een van de vele wetenswaardigheden die een bezoek aan de site windeurope.org oplevert. Die geeft onder meer een dagelijks overzicht van de stroomproductie uit wind in twintig Europese landen, zowel op land als offshore.

Ook geeft Wind Europe op uur-tot-uur basis een overzicht van de energiemix in die landen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat de nucleaire sector de grootste stroomproducent is. Dat komt vooral het aandeel van ruim 70% kernenergie in de Franse stroomvoorziening. Anderzijds produceert Frankrijk 0% van zijn stroom uit offshore wind, maar wel ongeveer 3% uit windparken op land.

Ook opmerkelijk: waterkracht staat op de tweede plaats als bron voor elektriciteitsproductie. Dat is vooral te danken aan Noorwegen, dat vrijwel volledig op waterkracht draait. Op de derde tot en met vijfde plaats staan achtereenvolgens gas, steenkool en bruinkool.

Wat de totale stroomproductie uit wind betreft, staat Spanje ruim bovenaan, ruim voor het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De Spanjaarden hebben overigens geen offshore windparken, maar alleen onshore parken. Nederland stond gisteren met 10,3 Megawatt stroom uit wind op de elfde plaats. Daarvan kwam 7,4 MW van windmolen op land en 2,9 MW van offshore wind.