Het Deens Dong Energy heeft de tender gewonnen voor de aanleg van het offshore windpark Hornsea Project Two, dat bij oplevering in 2022 het grootste ter wereld zal zijn.


Het krijgt een productiecapaciteit van 1.386 Megawatt, een slag meer dan de 1.200MW van Hornsea Project One, dat nu in het Britse deel van de Noordzee in aanbouw is, eveneens voor Dong. Volgens topman Samuel Leupold van de divisie Wind Power van Dong blijkt uit studies dat een vermogen tussen de 800 en 1.500 MW ‘de ideale maat’ is voor windparken op de Noordzee.

De Hornsea-parken liggen op zo’n negentig kilometer voor de kust van Yorshire en worden vanuit Grimsby geëxploiteerd. Dong noemt geen exact investeringsbedrag, maar zegt wel dat het totale in het Verenigd Koninkrijk geïnvesteerde vermogen tot 2020 zal toenemen van zes tot twaalf miljard pond.

Het exploitatiecontract heeft een looptijd van vijftien jaar, maar Dong verwacht dat het park zeker 25 jaar meegaat. Het concern krijgt een subsidie van 57,50 pond per geproduceerde Megawattuur. Dat is ongeveer de helft van de subsidie (Contract for Difference-prijs) voor Hornsea Project, wat de dalende trend van de kostprijs en de subsidiëring van offshore windparken onderstreept.