Het Noorse deel van de Barentszzee bevat waarschijnlijk twee keer zo veel olie en gas dan tot nu toe werd aangenomen. Dat heeft het Noorse petroleumdirectoraat bekendgemaakt.


Die heeft in opdracht van de Noorse regering een grondige analyse uitgevoerd van de Barentszzee ten oosten van Spitsbergen, een gebied met een oppervlakte van 170.000 vierkante kilometer ofwel ruwweg vier keer Nederland. Die opdracht volgde op de vaststelling van een demarcatielijn in 2011 met Rusland, dat voorheen aanspraak maakte op een groot deel van het gebied.

De Noorse dienst schat nu dat de oostelijke Barentszzee 8,8 miljard vaten aan olie-equivalenten bevat. Dat vertegenwoordigt bij de huidige olieprijs van ongeveer vijftig dollar per vat een waarde van zo’n 400 miljard euro. Bente Nyland, het hoofd van de dienst, omschreef die enorme hoeveelheid het als ‘ruim vijf keer het Snøhvit-veld’, een enorm gasveld in het zuidelijk deel van de Barentszzee. Ze voegde eraan toe dat de totale hoeveelheid ‘kleiner, maar ook veel groter’ kan zijn.

Zeker is dat de nog onontdekte reserves voorlopig in de grond blijven, want het gebied is niet vrijgegeven voor olie- en gaswinning. Het is bovendien een groot deel van het jaar met een dikke laag drijfijs bedekt, maar satellietwaarnemingen laten zien dat het ijs onder invloed van de opwarming van het klimaat ook hier op de terugtocht is.

De Noorsolie-industrie verwelkomt het vooruitzicht van booractiviteiten, waar de invloedrijke milieubeweging fel op tegen is. Die vreest onder meer aantasting van de visstand en voert het argument aan dat de kosten van opsporing en winning in de Arctische omstandigheden ter plekke de baten zullen overtreffen. ‘Dat zou neerkomen op het verbranden van geld’, liet de Noorse afdeling van het Wereldnatuurfonds optekenen.

De huidige Noorse minister van olie, Terje Soeviknes, verwacht dat de kwestie nog geen rol zal spelen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in september, maar dat die wel tijdens de volgende termijn van vier jaar aan de orde zal komen. ‘Daarbij zal het de vraag zijn hoe noordelijk je wilt gaan en welke uitdagingen je in dit deel van de Barentszzee tegenkomt’, liet hij tegenover persbureau Reuters weten.