Als het weer meewerkt, is de sluis in Hansweert zaterdag het toneel van een wel heel opmerkelijk transport: een droogdok gaat niet door maar over de sluis.


Van Der Wees uit Dordrecht en de Nederlandse dochter van het Belgische kraanbedrijf Sarens hebben een oplossing uit de hoed getoverd voor een ‘onmogelijke klus’: het transport van het dok van scheepswerf Reimerswaal in Hansweert naar Vlissingen. Op papier onmogelijk, want het 2.500 ton zware gevaarte is veel breder dan de sluis die gepasseerd moet worden.

De BeNe-combinatie lost dat probleem op door het dok op zes meter hoge poten op het ponton ‘Lastdrager 35’ van Van der Wees te zetten. Die past wel door de sluis en kan zodoende zijn last over de bottleneck heen hevelen. De Dordtse zwaar transportspecialist heeft het ponton speciaal voor deze operatie afzinkbaar gemaakt.

Het dok is erop gezet door het ponton af te zinken, het dok er boven te varen en vervolgens het hele zaakje te laten ‘opdrijven’. Dat gebeurde tussen twee andere pontons in om de de zaak stabiel te houden. Als alles goed gaat, vaart de ‘Lastdrager 35’ zaterdag rond 14.00 uur door de sluis en gaat ‘het hele circus’, zoals Van Der Wees het uitdrukt, inclusief de zijpontons vervolgens door naar Vlissingen.