Bij alle gevaren die zich kunnen voordoen bij het openen van gegaste containers, wordt wel eens vergeten dat de bestrijdingsmiddelen ook een hoop onheil voorkomen.

Nietsvermoedende klanten schrokken zich een ongeluk toen ze hem opeens zagen zitten bij de broodafdeling. Bij een filiaal van Albert Heijn in Scheveningen dook op een koude winterdag in januari van dit jaar een onaangename tropische verrassing op: een vogelspin uit Brazilië. Om precies te zijn: Brazilian Giant White Knee Tarantula, een zwart-wit gestreept beest dat zo’n 25 centimeter lang kan worden.


Zo groot was de spin overigens niet. Met een lengte van 10 tot 12 centimeter was er duidelijk sprake van een onvolgroeid exemplaar. Gevaarlijk was hij ook al niet.

Hoe de tropische spin in het winterse Scheveningen terechtkwam? Waarschijnlijk meegereisd per schip in een lading bananen. Dat komt vaker voor. Ongeveer gelijktijdig aan de vondst in Nederland trof maritiem dienstverlener Fendercare Marine in het Oost-Engelse plaatsje Seething voor de tweede keer in korte tijd levende zwarte weduwen aan in een containerlading uit de VS.

De giftige spinnen, gevaarlijker dan de vogelspin bij Albert Heijn, waren meegelift met een lading bananen uit de Amerikaanse staat Arizona. Na een eerdere vondst in december, wisten medewerkers van het bedrijf meteen wat er aan de hand was toen ze een container uit de VS openmaakten en een wirwar van spinnenwebben aantroffen. Het bleek inderdaad, net als in december, om een nestje zwarte weduwen te gaan. Een gespecialiseerd bedrijf werd ingeschakeld om de container te behandelen met een bestrijdingsmiddel.

Hoewel zwarte weduwen een slechte reputatie hebben en ze tot de giftigste spinnen behoren, zijn ze volgens de deskundigen meestal toch niet dodelijk voor mensen. Ze injecteren een relatief kleine hoeveelheid gif die over het algemeen niet fataal is voor gezonde volwassen mensen.

Toch werd Engelse ontvangers van containers uit de VS aangeraden extra op te letten en bij het lossen van containerlading handschoenen te dragen.

Niet alleen spinnen reizen als verstekeling soms mee op schepen. Allerhande gespuis – het een gevaarlijker dan het andere – kunnen in lading en verpakking de oversteek meemaken. Dat kan in de ruimen van bulkschepen zijn, in die van reeferschepen of in containers. Bij containers is het ongedierte relatief makkelijk te bestrijden door gassen in te spuiten en de ruimte vervolgens af te sluiten – zolang de zeereis duurt.

Met name containers met producten van het zuidelijk halfrond (Afrika, Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië) worden gegast, zeker als er ‘natuurlijke lading’ in zit: levensmiddelen en veevoeders (koffiebonen, tapioca, granen, zaden, noten), plantaardige en dierlijke producten (katoen, dierenhuiden) en houten en houtachtige producten (meubelen, rotan, stro).

Tot de laatste categorie behoren ook de pallets waarop lading is gestouwd, die in principe niet zo snel gegast zullen worden.