De Braziliaanse bedrijven waarschuwen dan ook dat dat plan, dat vorig jaar is gepubliceerd, totaal ontoereikend zal zijn.

Ook op andere gebieden stapelen de donkere wolken zich boven Brazilië op. De economie is vorig jaar met slechts 0,9% gegroeid. Voor dit jaar gaan de meest optimistische ramingen in de richting van 4%. Na de euforie van 2009 – Brazilië had de crisis bijzonder snel overwonnen en met de groei heraangeknoopt – vrezen de economisten dat het land terugvalt in een ‘stop and go’-economie.

Ook de Braziliaanse industrie deed het vorig jaar niet goed. Die kende een negatieve groei van -0,8%. Tijdens het laatste kwartaal was er toch een lichte heropleving (+0,5%). Die sector investeerde vorig jaar te weinig. De waarde van de investeringen bedroeg 18% van het bbp, terwijl de regering mikte op 25% van het bbp.