Volgens hen verdwijnt door de tunnel het laatste stukje groen tussen Vlaardingen en Maassluis. Om het protest kracht bij te zetten luiden de Lucaskerk en de Grote Kerk van Vlaardingen op hetzelfde tijdstip hun kerkklokken. Vorige week overhandigden actievoerders al een manifest aan de Tweede Kamer en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur).

Dat er een tunnel onder de Nieuwe Waterweg komt, lijkt zeker. Alleen is nog niet duidelijk waar. Een alternatief voor de Blankenburgtunnel is de westelijker gelegen Oranjetunnel. De minister neemt hierover in november een beslissing

Volens de actievoerders veroorzaakt het project forse schade aan landschap en natuur omdat de tunnel met een nieuwe zesbaanssnelweg en ‘torenhoge op- en afritten’ dwars door het zuidelijke Midden-Delfland van de A15 naar de A20 loopt.