Jaarlijks wordt in Europa voor een waarde van circa acht miljard euro aan vracht gestolen.


Dat blijkt uit een studie van de Europese Unie, uitgevoerd door NEA. Nederland voert de ranglijst aan van zogenoemde ‘hot spots’ – landen waar het risico op diefstal van lading het grootst is. Nederland wordt gevolgd door België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Er is ook een ranglijst van landen waar gevaar bestaat dat de vrachtauto wordt overvallen. Dat gevaar is het grootst in Portugal, Finland, Estland, Denemarken, België en Oostenrijk. Volgens voorzitter Thorsten Neumann van de Tapa Emea, de internationale organisatie voor de beveiliging van vrachttransporten, worden vrachtdiefstallen voor het overgrote deel uitgevoerd door georganiseerde criminelen. In zeven tot acht van de tien gevallen, zegt Neumann, zijn het mensen van binnen het bedrijf die criminelen gegevens in handen spelen. Neumann benadrukt dat de schade voor het bestolen bedrijf vaak veel groter is dan zuiver de waarde van de gestolen goederen.

Door vervolgschade kan het uiteindelijke schadebedrag zelfs tot het vijfvoudige oplopen.