Vrachtwagenchauffeurs kunnen in de toekomst aan blauwe vlaggen zien of er op een parkeerplaats veilig gestopt en overnacht kan worden.


Het Europees parlement heeft ingestemd met dit Europese keurmerk voor parkeerplaatsen. Die boodschap brengt Europarlementariër Corien Wortmann-Kool vandaag op de jaarvergadering van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Wortmann-Kool neemt vandaag het eerste exemplaar van de brochure ‘Veilige parkeerplaatsen in Europa’ in ontvangst uit handen van KNV-bestuurslid Wim Vos. De schade door lading- en truckdiefstal wordt in de Europese Unie geschat op 8 miljard euro per jaar, in Nederland op 600 miljoen euro.

Door strengere veiligheidsmaatregelen in zeehavens verschuift de criminaliteit naar het wegvervoer. Volgens KNV zijn veilige parkeerplaatsen met geringe aanpassingen te realiseren. Bij de concessieverlening aan tankstations zou moeten worden voorgeschreven dat de exploitant zorgt voor afgeschermde parkeermogelijkheden.