Dat blijkt uit een actieplan dat de Europese Commissarissen Fischer Boel (Landbouw) en Michel (Ontwikkelingshulp) woensdag presenteren, aldus bronnen in Brussel. De biobrandstoffen moeten Europa onafhankelijker maken van olie en het Midden-Oosten. Tegelijk is het beter voor het milieu. Brussel denkt over subsidies voor de teelt van suikerbieten voor ethanol. Ook de graanberg kan gebruikt worden voor brandstof in plaats van export. De bosbouw kan een steuntje krijgen om meer hout te leveren.

Europa wil ook buiten het eigen gebied de productie opstuwen. Doel is vooral de arme landen te helpen die binnenkort geen suiker meer aan de EU mogen leveren. De Europese Commissie denkt aan een apart douanetarief voor import van biobrandstoffen. Europese boeren produceerden in 2004 ongeveer 20 procent (4,1 miljoen ton) van al het koolzaad voor biodiesel. Van het graan ging 0,4 procent (1,2 miljoen ton) naar bio-ethanol. Bij suikerbieten is dat 0,8 procent (1,0 miljoen ton).

De EU-landen zijn nu massaal bezig om de biodiesel in te voeren aan de pompstations, onder meer door lagere accijns. Afspraak is dat de milieuvriendelijke brandstoffen 2 procent marktaandeel hadden in 2005. Zeven landen, waaronder Nederland, zijn al te laat met dat streven en krijgen een proces aan de broek.

In 2010 moet dat marktaandeel 5,75 procent zijn. Volgens het actieplan dat woensdag verschijnt wil Brussel ook eens nadenken over verplicht gebruik van biobrandstoffen. Dat zou een veelbelovende manier zijn om de vraag krachtig te laten groeien.