Dat gulle gebaar kan het bedrijf zich weer permitteren vanwege niet alleen de sterke operationele resultaten, maar ook door de verkoop via een sale & leaseback-constructie van de sorteerdepots van PostNL in Amsterdam, Rotterdam, Zwolle, Den Bosch en Den Haag.

150 miljoen

De verkoop aan de Nederlandse vastgoedinvesteerder Urban Industrial, dat zich vooral heeft toegelegd op het opkopen van bedrijfshallen in de Randstad, levert het post- en pakketbedrijf bruto 150 miljoen euro op. Onder de streep rekent PostNL met de verkoop van de sorteercentra op een boekwinst van rond de 61 miljoen euro. De opbrengst uit de verkoop zal de vrije kasstroom in 2020 verbeteren en heeft bovendien ‘een impact op de gecorrigeerde nettoschuldpositie van ongeveer 97 miljoen euro’, aldus PostNL. De totale verwachte winst voor dit jaar is nu opgekrikt naar 175 miljoen euro.

De verbeterde financiële positie maakt het voor het post- en pakketbedrijf naar eigen zeggen mogelijk ‘om de digitalisering van onze activiteiten te versnellen’.  ‘Onze financiële positie is aanzienlijk verbeterd dankzij de sterke operationele resultaten en de sale & leaseback-transactie’, stelt topvrouw Herna Verhagen van PostNL. De twee zaken zorgen volgens Verhagen voor een ‘solide’ financieel raamwerk dat weer dividend aan de aandeelhouders toestaat.

Kasstroom

PostNL, dat zich steeds meer afficheert als ‘e-commerce bedrijf’, wijst er verder op dat zich in het derde kwartaal, waarvan de precieze cijfers begin november bekend worden gemaakt, de sterke operationele prestaties van de eerste zes maanden ‘hebben doorgezet’. Daardoor stijgt de vrije kasstroom verder. In juli krikte PostNL zijn winstprognose ook al op na stijgende resultaten over het eerste halfjaar. Eerst ging de directie dit jaar nog uit van een bedrijfsresultaat van 110 miljoen tot 130 miljoen euro.

Het bedrijf geeft zijn werknemers een extraatje van 250 euro vanwege het harde werk tijdens de coronacrisis. Door de virusuitbraak werd veel meer online besteld en daar profiteerde PostNL van. De extra uitbetaling van 250 euro is voor de vaste bezorgers in Nederland. Met externe bestellers gaat PostNL nog in gesprek over een extraatje. Hetzelfde gaat het bedrijf bespreken met de sociale werkvoorzieningsbedrijven waarmee wordt samengewerkt.

Onzekerheid

PostNL zegt wel dat er meer onzekerheden in de markt dreigen te komen door de tweede coronagolf. ‘Het zicht op het vierde kwartaal, voor PostNL het belangrijkste kwartaal van het jaar, en op 2021 blijft beperkt en is afhankelijk van eventuele nieuwe maatregelen, van een potentieel hoger ziekteverzuim en daarnaast van macro-economische ontwikkelingen en het consumentenvertrouwen. Dit kan de bestedingen tijdens de feestdagen, maar ook die in 2021, beïnvloeden,’ zo stelt de directie.