Tijdens de presentatie van de jaarverslag 2019 deze week wilde topman Alexander Birken van Otto Group slechts bevestigen dat het moederconcern een sterke financiële partner zoekt als aandeelhouder voor Hermes. Otto zal zich zeker niet terugtrekken uit de distributie van pakketten in Europa, voegt hij eraan toe. Daarvoor zou het contact met de klanten voor het oude postorderbedrijf en e-commercebedrijf ‘te belangrijk zijn voor de dienstverlening’.

Verdubbeling resultaat

De plannen voor een nieuwe grootaandeelhouder in Hermes zijn overigens niet nieuw. Al in september 2018 maakte het concern gewag van de intentie om voor delen van het Europese netwerk op zoek te zijn naar een strategische partner. Daarna werd het weer stil rond dit initiatief.

De omzet en winst van de Otto Group zaten vorig jaar in de lift en er is dan ook geen directe financiële noodzaak voor het concern om een partner te zoeken. Zo zag het bedrijf de inkomsten stijgen met 4,3% naar 14,3 miljard euro. Het is daarmee in de Europese e commerce een grote speler met Duitsland (5,3 miljard euro) als belangrijkste online-markt. Het bedrijfsresultaat (ebit) van Otto verdubbelde in 2019 zelfs naar 432 miljoen euro, terwijl de nettowinst steeg van 177 naar 214 miljoen euro.

Kerstdrukte

Ook de omzet van Hermes steeg in 2019 sterk (10%) naar 2,3 miljard euro. Voor dit jaar blijft Otto ‘voorzichtig optimistisch’ over het Europese pakketvervoer. Zo zorgde in de maand april het coronavirus en de lockdown voor ‘een kerstdrukte’ bij Hermes.

Daarnaast ziet de pakketvervoerder dat steeds meer online-winkels buiten de Otto Group gebruikmaken van de logistieke diensten van Hermes. Voor dit jaar mikt de koerier in dat segment erop ongeveer duizend nieuwe zakelijke klanten in Europa aan te trekken.