Beleggers geloven dat de fusie een meer winstgevend bedrijf zal opleveren, waarbij het financiële lek door het teruglopende briefpost kan worden gedicht. ING-analisten gaan in Het Financieele Dagblad zelfs uit van een richtprijs van 3 euro per aandeel als het gefuseerde bedrijf eind dit jaar een feit is.

Keijzer ging bij haar besluit in tegen het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die eerder dit jaar besloot juist geen vergunning te verlenen voor de fusie vanwege de marktverstorende effecten die het zou hebben.

Drukmiddel

De Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP) kraakt intussen het besluit van de CDA-staatssecretaris af en vreest intussen dat de goedgekeurde overname en fusie hogere tarieven betekent voor haar leden, waaronder veel banken en verzekeraars. ‘Er is weinig drukmiddel op de nieuwe combinatie om kosten te verlagen’. Ofschoon er nog een bezwaar kan worden aangetekend tegen het beslissing van Keijzer ziet de VGB daarvan af omdat lopende dit beroep de fusie wel kan worden doorgezet.

Topvrouw Herna Verhagen van PostNL zegt in een reactie op het besluit van Keijzer dat de overname van Sandd niets verandert aan het ‘gematigde prijsbeleid’ van het postbedrijf. De partijen willen hun postnetwerken begin volgend jaar al samenvoegen, voegt zij eraan toe. Het merk Sandd en diens postzegels zullen daarna verdwijnen.

Baanzekerheid

De overname van Sandd werd ingegeven door de aanhoudende krimp van de postmarkt. Beide partijen denken nu te kunnen garanderen dat ook in de toekomst overal in Nederland nog een postbezorger langs de deuren gaat.

Voor de postbezorger betekent de deal meer baanzekerheid, aldus Verhagen. Alle ongeveer zestienduizend postbezorgers van Sandd krijgen een baan bij PostNL aangeboden. De overige circa drieduizend  Sandd-medewerkers kunnen solliciteren op een vacature bij PostNL. Verhagen benadrukt dat er duizenden vacatures zijn, voor functies als sorteerder, voorbereider, chauffeur, leidinggevende en salesmanager.