Op 17 oktober loopt het lidmaatschap van de USPS in de mondiale postunie af en daarmee komt naar 144 jaar een einde aan de universele tariefafspraken die de VS heeft gemaakt met de overige postbedrijven in de wereld.

China

De VS wil al lange tijd af van de universele prijsafspraken, waaronder de lage vergoedingen voor post- en pakketzendingen uit zogeheten ontwikkelingslanden. Daaronder bevindt zich onder meer nog steeds China, waar e-commerce bedrijven voor een fractie van de werkelijke kosten internationale pakketten in de VS kunnen laten bezorgen door USPS, onder de condities van de UPU. Onderhandelingen over een wijziging van de vervoer- en prijscondities hebben de afgelopen jaren echter geen resultaat opgeleverd.

Zonder die tariefafspraken kunnen de bestelkosten maximaal met 300% stijgen, melden de Amerikaanse vakmedia. Ook voor verladers in de VS en Europa, die gebruikmaken van de UPU-regels, dreigen forse prijsverhogingen nu de USPS uit de Postunie stapt en er afzonderlijk vervoersafspraken moeten worden gemaakt. Aan de vooravond van het drukke winterseizoen is dat bijzonder slecht nieuws voor de e-commerce industrie en de pakketklanten.